Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди изпълнените с омраза съобщения в социалните медии, насочени към новия министър на правосъдието в кабинета му, която е от босненски произход, предаде Би Би Си.

"Ще действаме системно срещу омразата в мрежата", написа в "Туитър" Курц.

Политикът от "Зелените" Алма Задич, адвокат по човешките права, си навлече вълна от критики на крайнодесни активисти.

Австрийски медии съобщиха, че трима полицейски служители от елитната част "Кобра" я охраняват денонощно. Правителството не е потвърдило тази информация.

Задич, на 35 години, е един от четиримата членове на "Зелените", назначени на висши постове в кабинета на Курц, който положи клетва във вторник. Младият канцлер консерватор прибегна до безпрецедентно партньорство със "Зелените" след скандал с предишните му коалиционни партньори, крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Имиграцията бе сред политическите теми в Австрия през последните години, особено след като над милион мигранти, повечето от тях бежанци от Близкия изток, потърсиха убежище в Централна Европа през 2015-2016 г.

Задич казва, че ще се стреми към справедлива имиграционна система като правосъден министър. Когато била на 10 години, тя избягала от войната в Босна с родителите си през 1994 г. и те се установили във Виена. Министърът е описвана като мюсюлманка, но самата тя отрича каквато и да е религиозна принадлежност.

Като депутат, преди да се присъедини към новото правителство, тя вече беше мишена на подозрителните към произхода ѝ. Депутат от Австрийската народна партия на Курц веднъж я прекъсна, викайки: "Тук не е Босна!"

Задич стана депутат през ноември 2017 г., а в средата на 2019 г. се присъедини към "Зелените".

Във фейсбук казва, че е влязла в политиката, за да се бори за социална справедливост, така че всеки, "независимо от социален или национален произход, каквито и да са религията и полът му, да има равни шансове в живота".

Тя отхвърля идеята, че хората трябва да изберат една-единствена идентичност: "Многообразният Ню Йорк ми показа, че мога да бъда едновременно австрийка, босненка и европейка", каза тя пред сайта news.at.

След като завършила с успех училище и университет, тя работила за международни организации в Ню Йорк и прекарала шест години във виенска кантора, специализирана във въпроси за човешките права.

Дневник