Председателят на Съда на Европейския съюз отправи завоалирано предупреждение към Полша заради реформата на правосъдната ѝ система, казвайки, че няма място в съюза за страни, които нямат независими съдилища, предаде "Ройтерс".

Кун Ленартс коментира темата във Варшава седмици след като долната камара на парламента в Полша одобри законопроект, който ще разреши да бъдат наказвани съдии, поставящи под въпрос планираните реформи.

Европейската комисия предупреди, че законодателството ще постави в риск върховенството на закона. През 2019 г. Брюксел предприе правни действия в Съда на ЕС в опит да защити независимостта на полските съдилища.

"Не можете да бъдете член на Европейския съюз, ако нямате независими, безпристрастни съдилища, действащи в съответствие с правилото за справедлив съдебен процес и отстоявайки правото на съюза", заяви Ленарт по време на дебат във Варшавския университет.

"Взаимното доверие не е сляпо доверие, взаимното доверие е доверие, което трябва да се заслужи, което трябва да се печели ден след ден от всички държави членки, от Белгия, от Холандия, от Люксембург, от Португалия, но също и от Полша, Унгария, балканските страни и т.н.", подчерта той.

Управляващата в Полша националистка партия "Право и справедливост" твърди, че реформите са необходими, за да стане правосъдната система по-ефикасна.

Посещение на правни експерти

Ленартс пристигна в Полша в същия ден, в който Венецианската комисия към Съвета на Европа пристигна във Варшава за консултации за реформите в правосъдието.

Брюксел поиска Полша да спре приемането на законопроекта, докато се консултира с Венецианската комисия, която ще излезе с мнение следващата седмица.

Полският Сенат, където опозицията има мнозинство, може да преработи или да отхвърли законопроекта, когато го обсъжда следващата седмица, но контролираната от "Право и справедливост" долна камара ще може да анулира евентуални изменения.

Дневник