Заплашен от масови протести от браншовите организации в транспортния сектор, премиерът Бойко Борисов се съгласи тол-системата да тръгне с цените, които те предлагат. На среща в Министерския съвет министър-председателят се договори с представители на бранша цените за километър пробег да паднат, а от обхвата на системата са извадени и второкласните пътища.

В продължилата над два часа среща участие взеха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи. На разговора присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместникът ѝ Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), който отговаря за въвеждането на тол-системата.

Аврамова обясни, че правителството се е съгласило тол-системата да тръгне от 1 март с предлаганите от транспортния бранш тарифи. Целта била да не се отлага въвеждането ѝ. Тези цени обаче ще са в сила само за първите три месеца.

Разбор през юни

"Юни правим разбор на 3-месечния преходен период. Ще следим в реално време какви са приходите от тол-системата и юни ще направим нова среща, ако е необходимо да се коригират цените", каза Аврамова.

Тя уточни, че всички представители на браншовите организации са се съгласили до 1 март всяко тежкотоварно превозно средство да бъде оборудвано с всичко необходимо, "за да не се получат никакви катаклизми и смущения при пътуване по републиканската мрежа и да има плавен старт на системата".

Заместникът на Аврамова Николай Нанков добави, че се намалява и обхватът на пътищата, включени в тол-системата. Така само при пътуване по магистрала или първокласен път ще се плаща тарифа, а второкласните пътища са изключени от нея.

Каква ще е цената

На въпроси с колко точно се намалява цената Аврамова няколко пъти съобщи, че в понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане новият вариант за тарифи. Тя каза още, че обсъжданията ще продължат месец, а след това Министерският съвет ще приеме новите цени.

Представител на бранша обаче уточни какво ще е намалението при пътуване по магистрала. Километър пробег ще струва 11 ст., а не 18 ст., както заложи предварително правителството. Това е намаление с почти 40%.

По време на срещата е било договорено и инкриминирането на нерегламентирания превоз. Повече подробности по темата не бяха дадени.

След договарянето с правителството от бранша решиха да отменят планираната за 13 януари безсрочна стачка.

Дневник