Правителството предлага промени в Закона за административните нарушения и наказания, с които санкциите ще бъдат значително намалени за хората, които си признаят административно нарушение, откажат да обжалват и сключат споразумение. В такива случаи ще се плащат само 70% от предвидената глоба и от от минималния й размер, съобщава електронното издание "Сега".

Проектът предвижда въвеждане на т.нар. споразумение в опит да се ускори приключването на административнонаказателното производство в кратки срокове. Наказващият орган ще е длъжен да разясни на съответния човек правните възможности и последици от споразумението. То се съставя в писмена форма между страните и се издава вместо наказателно постановление. При сключването му е предвидено намаляване на размера на глобата или имуществената санкция - в размер на 70% от минимума, предвиден за извършеното нарушение. Това означава, че ако за дадено нарушение се предвижда наказание от 50 до 150 лв, то тогава ще е 70% от 50 лв. (35 лв.).

Ако в закона не е предвиден минимум, то тогава ще става по договаряне между страните, но не повече от 70 на сто от половината от максимума.

Има обаче и случаи, в които няма да може да се сключва споразумение - за деяние, което е престъпление, за повторно нарушение и др.

Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции, ще могат да платят само 80 на сто от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване, е записано още в проекта.

Дневник