След твърденията на Канада, САЩ и Великобритания, че иранска зенитна ракета е свалила украинския самолет след излитането му от Техеран, властите в Иран поканиха в разследването и представители на САЩ и Франция (една от фирмите, произвели двигателите, е френска), а канадският екип от 10 души вече отпътува за Близкия изток (Канада няма дипломатически отношения с Техеран).

Иранските органи категорично отказваха да допуснат американци до т.нар. черни кутии на украинския боинг заради санкциите на САЩ и напрегнатите отношения след ликвидирането на ген. Касем Солеймани в Ирак преди седмица. Днес те заявиха, че искат сами да изтеглят информацията за това какво се е случило с 3-годишния самолет и защо загинаха всичките 176 души на борда, почти всички от тях - иранци с различно гражданство. В Иран има недоволство от властите, че в нощта, когато са решили да отвърнат с ракетни удари по американски цели в Ирак, не са затворили столичното летище и част от въздушното пространство на страната, съобщава "Ройтерс".

Достъпът до записите на данни и разговорите в кабината може да отнеме 1-2 месеца, а цялото разследване - 2 години, казват от Иран. Ако заради повреждания на кутиите това е невъзможно или прекалено рисковано, може да бъде потърсена помощ от Русия, Канада, Франция или Украйна.

Официалната позиция на Техеран остава, че причината, изглежда, е авария на двигател.

И след съобщенията за ракетен удар - най-вероятно неволен - в Киев президентът Володимир Зеленский каза, че това е една от водещите версии и на Украйна, но тя още не е доказана. Главният прокурор на страната поиска Канада да предостави информацията си, която да помогне за наказателното разследване в Украйна.

Външният министър Вадим Пристайко се срещна с представители на САЩ, които му връчиха "важни американски данни" преди насрочения за днес телефонен разговор на президента Зеленский с държавния секретар Майк Помпео.

Френската агенция за авиационна сигурност ВЕА съобщи, че се включва в разследването. Миналата година французите помогнаха след катастрофата на боинг в Етиопия.

Американски представител каза за "Ройтерс", че анализ на данните от нощта на трагедията е показал изстрелване на две зенитни ракети в района, експлозия и падането на горящия самолет. Специалист от отбраната коментира, че не е изключено украинският пътнически боинг да е изглеждал като американски транспортен самолет на радарите на Тор-М1 - ирански зенитни комплекси руско производство.

"Всички държави, които са имали свои граждани на борда, могат да изпратят представители и призоваваме компанията "Боинг" да се включи със свои представители в разследването на черните кутии", заяви правителственият говорител Али Рабиел.

Националният борд по транспортна безопасност на САЩ (NTSB) съобщи, че е определил свой представител за включване в разследването. От "Боинг" казаха, че ще сътрудничат с NTSB.

Дневник