Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, задържан е за 72 часа, а в събота прокуратурата най-вероятно ще поиска специализираният съд да му наложи постоянно задържане под стража.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. министър Нено Димов е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир "Студена" за дружествата "Стомана Индъстри" и "Топлофикация"- Перник, въпреки че всеки месец многократно е получавал доклади с информация, че обемът на водите в язовира драстично намалява.

"Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не беше отпускал този обем воден ресурс за промишлени нужди, щеше да има достатъчно вода за питейни нужди - над 7 млн. кубични метра вода, които щаха да са достатъчни и изобщо нямаше да се наложи да има воден режим в Перник", каза наблюдаващият прокурор по делото Димитър Кънев.

Нено Димов бе задържан за 24 часа вчера следобед след обиски в министерството заради водната криза в Перник и вноса на отпадъци от Италия. Той е първият действащ министър, който е арестуван. Смяната му е деветата рокада в кабинета "Борисов 3", като се очаква гласуването в парламента да е другата седмица.

"Установено е, че водният ресурс на яз. "Студена" значително е намалял до обеми, близки до критичния минимум. Язовирът, съгласно Закона за водите, е държавна собственост и се управлява от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК-Перник, което докладва за състоянието му на длъжностните лица във ведомството", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Водният ресурс се разпределя с конкретни нарочни актове лично подписани от министъра на околната среда и водите. В началото на 2018 г. нивото на водата значително е намалявало, заради което непрекъснато министърът е бил надлежно уведомяван. Въпреки това той всеки месец утвърждавал графиците за водоподаване и въпреки намаляващите обеми е разрешавал същите количества месеци наред - както за битови, така и за промишлени нужди. Тези количества са били разрешавани лично от него със заповеди, които е подписвал.

Изразходвани са милиони литри вода за промишлени нужди, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите на Перник. Паричното измерение на щетите е 11 млн. лв.

"Над 97 000 души са с воден режим, които в близките 5 месеца няма да имат нормално водоподаване. Това е най-голямата щета", подчерта шефа на специализирания съд Димитър Франтишек.

По случая работят специализираната прокуратура, антикорупцонната комисия, Дъжавната агенция "Национална сигурност" и МВР и са събрани 48 тома с доказателства. За умишлена безстопанственост, извършена от длъжностно лице законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

"Минситърът с поведението си е извършил умишлено това престъпление, а дали е виновен или не ще каже съдът. Събираме доказателства във всички посоки. Извършихме претърсвания в домовете на бившия областен управител, бившия кмет и бившия управител на ВиК дружеството в Перник. От дома и кабинета на министър Димов са иззети и документи", обясни прокурор Кънев.

Министър Нено Димов ще остане в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" докато прокуратурата реши дали да поиска постоянното му задържане под стража.

Дневник