Великобритания планира да създаде независим от Европейския съюз санкционен режим, в чиито рамки могат да се блокират активи на заподозрени в нарушения на човешки права, предаде "Файненшъл таймс".

Граждани на Русия, Либия и Северна Корея може да се окажат засегнати от мярката според събеседници на вестника в правителството. Очаква се външният министър Домик Рааб да обяви механизма през февруари - след момента, когато се очаква Великобритания да напусне съюза. Впоследствие Лондон ще представи конкретен списък с хора, които ще бъдат засегнати.

Замразяване на активи във Великобритания ще е сред ограничителните мерки, казват източници на "Файненшъл таймс". Граждани на Саудитска Арабия също може да попаднат в списъка заради убийството на Джамал Хашокжи в края на по-миналата година.

За Рааб списъкът ще е пример за способността на Великобритания да играе глобална роля на международната сцена след Брекзит, продължава публикацията. Министърът същевременно признава, че Вашингтон и Отава вече са изпреварили с мерки срещу нарушители на правата на човека по закона "Магнитски", и обещава "тясно сътрудничество" с Канада, за да бъдат "подведени под отговорност тези, които носят отговорност за най-сериозните нарушения на правата на човека по целия свят". Рааб вчера е разговарял с канадския си колега Франсоа-Филип Шампан в опит да представи Великобритания като част от нова западна коалиция, която смята да накаже обвинените в убийства, мъчения и нехуманно отношение към други.

Миналия месец ЕС потвърди, че създава общоевропейски санкционен механизъм за случаи на нарушения на права по закона "Магнитски". Очаква се инициативата да бъде разработена за половин година. "Файненшъл таймс" обаче се позовава на Рааб, за да заяви, че след приемането на собствен санкционен механизъм Лондон може да действа "по-бързо и решително", тъй като няма да е нужно да се съгласуват мерки с 27 държави, членуващи в съюза, както е сега. Например санкции срещу Русия обикновено не поддържат Италия, Гърция, Кипър и други, а пет членки бяха против създаването на европейски закон "Магнитски".

През май миналата година Камарата на общините в Лондон прие регламент, позволяващ на Великобритания да води собствена санкционна политика, отделна от тази на ЕС, която може да включва замразяване на активи и забрана за влизане в страната.

Дневник