Новият министър на околната среда и водите да бъде личност с достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата - за това настоя коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" в позиция, разпространена днес, след като беше обявена оставката на досегашния шеф на ведомството Нено Димов. Той беше арестуван вчера, а ден по-късно му е повдигнато обвинение в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Според екокоалицията от избора на следващия екоминистър зависи "гражданите в България да имат нормална среда на живот с чист въздух, чиста питейна вода и опазена природа, а България да избегне санкции от Европейската комисия". За целта те апелират правителството окончателно да изостави "досегашната политика на поставяне на частните интереси пред обществените, която води до катастрофа в областта на околната среда, водите, биоразнообразието и борбата с климатичните промени".

Природозащитниците изтъкват като провали, изискващи промяна на политиката на Министерството на околната среда и водите няколко теми, които са лична отговорност на екоминистъра:

От "За да остане природа в България" припомнят, че управлението на водните ресурси е пряка отговорност на Министерството на околната среда и водите. Според тях Нено Димов е действал безстопанствено както с язовирите за питейни нужди, така и с реките.

Екокоалицията припомня продължаващите обгазявания на Гълъбово със серен диоксид и новата наказателна процедура от 2019 г. по този проблем, както и осъдителното решение на съда на Европейския съюз през 2017 г. за мръсния въздух в България. "ЕК все още не е доволна от мерките, предприети от Нено Димов по изпълнение на съдебното решение и през 2018 изпрати официално писмо, в което каза, че е обезпокоена от бавния темп на промените", припомнят експертите на "За да остане природа в България".

Според природозащитниците в тази сфера на политиката правителството през последните три години е "пълен провал" с кулминация в "безконтролния внос и горенето на отпадъци". Хоризонталните наказателни процедури означават, че има систематично неприлагане на европейското природозащитно законодателство, извън единичните казуси. Природозащитниците напомнят, че срещу България са започнати хоризонтални процедури за европейската природозащитна мрежа "Натура 2000", за извършваните екологични оценки и оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Димов е водил кампания срещу екологичната мрежа, като се е обявил срещу собствените си учени и международно признати български специалисти по биоразнообразие, се казва в позицията.

Припомнят се също и опитите на Нено Димов се опита да прокара плановете за застрояване на Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша". "И двата парка сега са без актуален план за управление, а софиянци не могат да ползват ски съоръженията на Витоша", допълват природозащитниците. Според тях заради нежеланието на Нено Димов да одобри плана за управление на Природен парк "Българка" продължават да се изсичат поголовно естествени букови насаждения във вододайните зони на Габрово и Трявна, като също заради липсата на планове за управление се изсичат безогледно и природните паркове "Странджа" и "Сините камъни".

"За да остане природа в България" обвинява Нено Димов, че не е действал в защита на природата и по Черноморието, след като България беше осъдена заради казуса "Калиакра", и е позволил да продължават "да никнат нелегални строежи" в община Царево", както и е неглижирал "криминалното опожаряване и източване на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, извършени с разрешение на подчинения му регионална инспекция".

Природозащитниците предупреждават още, че е възможно правителството да се наложи да върне на Европейската комисия (EK) близо 1 милиард лева за строежа на магистралата заради незаконно решение по ОВОС от 2017 г., подписано от Нено Димов. Те изтъкват, че от коментарите на ЕК по апликационната форма за магистралата става ясно, че избраното трасе унищожава Кресненското дефиле, нарушава европейските директиви и се очаква да доведе до високи глоби и наказателни процедури.

Екокоалицията обвинява Димов и за преексплоатацията на горите. "Нито един горскостопански план, приет по негово време, не е подложен на процедури по екологична оценка или да е извършена оценка за съвместимост с "Натура 2000", твърдят природозащитниците.

Принципен проблем и "масова практика" на екоминистерството според позицията на природозащитните организации е и "криенето на информация за околната среда". Позицията припомня, че през 2019 година МОСВ е получило антинaгpaдaтa "Kaтинap" на Програма "Достъп до информация" зa влoшaвaнe нa пpaĸтиĸитe пo пpeдocтaвянe нa дocтъп дo инфopмaция и пo-ĸoнĸpeтнo зa oтĸaзитe дa пpeдocтaви дocтъп дo paзpeшeния, ĸoитo MOCB e издaлo нa въглищни цeнтpaли дa изгapят oтпaдъци зa eĸcпepимeнтaлни цeли – инфopмaция, cвъpзaнa cъc здpaвeтo и живoтa нa xopaтa. 

Дневник