Руски боен кораб е извършил агресивна маневра срещу американски ракетен ескадрен миноносец "Фарагът" (USS Farragut е наричан на английски "разрушител") в северната част на Арабско море, съобщиха от Петия американски фолт. Руснаците са се отклонили едва на 50-ина метра от възможен сблъсък.

Инцидентът е станал днес по време на "рутинни действия", допълва съобщението,съпроводено с видео.

В него се казва, че американската страна е изпратила няколко предупредителни сигнала за действия, "увеличаващи риска от сблъсък".

По международния стандарт за сигнали в морето са били направени и 5 кратки силни звукови сигнала, но командирът на руския кораб не се отклонил от курса, твърдят от американския флот.

"Фарагът" е част от бойната група на ядрения самолетоносач "Хари Труман" и една от основните му задачи е да прехваща потенциално вражески кораби, опитващи се да наближат самолетоносача.

Според Си Ен Ен, която първа разпространи новината, руснаците са се оттеглили едва след директна комуникация между мостика на двата кораба.

Преди 7 месеца имаше подобен инцидент в Тихия океан, когато се наложи американският кораб да направи рязка маневра, за да не се блъсне с руския.

Дневник