Иран може да е свалил украинския пътнически самолет, разбил се вчера сутринта малко след излитане от Техеран. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и стана поредният западен представител, отправил подобно твърдение за ислямската република. Вчера канадският премиер Джъстин Трюдо обяви тази версия за основната на Канада, а днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео не я изключи.

"Важно е да установим фактите," каза първо Столтенберг, цитиран от "Ройтерс" и призова Иран да "сътрудничи на разследването". Той присъства на извънредна среща, свързана с Иран, на европейските външни министри.

По-късно обаче добави: "Нямаме причина да не вярваме на информацията, която видяхме от различни съюзници от НАТО... че самолетът може да е бил свален от иранските системи за противовъздушна отбрана," обясни Столтенберг. "Затова и се нуждаем от задълбочено разследване, за да установим всички факти."

Иран води разследване като страна, на чиято територия стана инцидентът със 176 жертви. След първоначален отказ Техеран е готов да допусне представители на "Боинг" (компанията, произвела машината) до разследването. На терен вече са украински експерти (тъй като самолетът бе на украинска авиокомпания), а анализът на "черната кутия" предстои в Техеран.

"Без прибързани заключения"

В социалните мрежи обаче се появиха кадри, според които иранските власти са заравнили с булдозери мястото на катастрофата. Според анализатори това би попречило да бъдат установени истинските причини за инцидента, включително да се провери дали украинският боинг е свален от ракета. В "Туитър" представители на иранските авиационни власти нарекоха твърденията "абсурд". САЩ обаче вече поискаха "независимо разследване", след като обявиха, че се включват в съществуващото.

Междувременно шефът на Националната служба за сигурност (СБУ) в Киев Иван Баканов, цитиран от "Интерфакс Украйна", заяви, че основните версии за инцидента, приоритизирани от разследващите в страната, са две: зенитно-ракетен комплекс или тероризъм. Това означава, че версията за технически проблем, споменавана вчера като една от трите възможни, е отпаднала.

Украински служители още вчера допуснаха, че полет 752 е бил уцелен от руска ракета. Президентът Володимир Зеленски обаче призова да не се правят спекулации, особено предвид чувствителността на темата за отношенията с Русия. И идеята за удар от ракета, макар да е разследвана от СБУ и да привлича вниманието на обществото, "повдига серия въпроси", така че е нужно въздържание от "прибързани решения", заяви Баканов.

Дневник