Съединените щати наложиха още санкции на Иран заради ракетните атаки срещу американски войници тази седмица.

"Обявяваме допълнителни санкции срещу иранския режим," каза Мнучин на пресконференция в Белия дом, в която участваше и държавният секретар Майк Помпео. "Несъмнено" Иран искаше да "убие американски войници" по време на атаката, каза Мнучин. Никой не пострада при ударите в сряда и в медиите се появиха съобщения, че атаката е била контролирана и коодинирана с американската страна така, че да няма жертви, но Техеран и Вашингтон отричат това.

По същото време американското министерство на финансите публикува съобщение. В него се споменават осем високопоставени представители на иранския режим, работили за "дестабилизиращите цели" на ислямската република. Санкциите ще останат в сила, докато Иран "не промени поведението си", каза в телефонен брифинг за журналисти специалният представител на САЩ по въпросите на Иран Брайън Хук. Икономическите мерки освен това пречат износът да "поддържа живота" на икономиката в страна, която по думите му "е най-големият спонсор на тероризъм".

Сред хората, в ключени в санкционния списък днес, са секретарят на иранския Съвет за национална сигурност Али Шамхани, заместник-началникът на щаба на въоръжените сили Мохамед Реза Ащиани и ръководителят на милициите "Басидж" към гвардията (активни в дейности като потушаване на няколко антиправителствени протеста) Голамреза Солеймани.

"Финансиране на външната политика"

Осмината "са осъществявали терористичните заговори на Иран в региона" и са отговорни за "убийството на 1500 иранци" на скорошните протести, обясни Брайън Хук. Числата с жертвите от протестите преди седмици в редица ирански градове бяха съобщени за "Ройтерс" от официални представители.

В него не е новият командир на поделението на външни операции "Ал Кудс" Есмаил Каани, наследил убития Касем Солеймани, тъй като той е санкциониран още от 2012 г.

В новия списък са и най-големите производители на стомана, алуминий, мед и желязо, чиито годишни приходи са в размер на милиарди. Общо 17 компании са засегнати, включително такива от текстилната индустрия. Прибавена към санкционираните е и "мрежа от три базирани в Китай и Сейшелите организации", заедно с "плавателен съд, участващ в покупката, продажбата и превоза на ирански металургични продукти, както и с доставката на критично важни компоненти за иранските металопроизводители." Хук добави, че всеки, който запази и продължи да развива бизнес отношенията си с компании от тези сектори, ще също ще попадне под ударите на санкциите, тъй като приходите от индустрията се използват за финансиране на външната политика.

Същевременно Мнучин заяви, че ще бъдат направени изключения от санкции, за да може американци или чужди граждани да участват в разследването на авиокатастрофата на летището в Техеран със 176 жертви. В момента службата за контрол на чуждестранни активи трябва да издаде специално разрешение на американски разследващи и представители на "Боинг" да участват и потенциално да пътуват до Иран.

Помпео междувременно каза, че "вероятно" самолетът е бил свален от иранска ракета. Вчера нямаше официални коментари по темата от американската администрация, но американски медии цитираха анонимно редица нейни служители, според които на базата на съществуващия материал се е случило именно това. Канада обвини Иран в прав текст, че негова ракета е свалила самолета, макар премиерът Джъстин Трюдо да допусна, че това може и да е станало умишлено.

 Дневник