Южнокорейската провинция Гангвон ще е домакин на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г., за които България до скоро твърдеше, че има интерес. Решението беше взето по време на сесията на МОК в Лозана, където в четвъртък започна третата зимна младежка олимпиада.

Общо 79 от 81 гласували подкрепиха предложението игрите след четири години да са в Гангвон. В основата е залегнала приемствеността, като за събитието ще бъдат използвани съоръжения от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018.

Идеята България да поиска младежки олимпийски игри се зароди през септември 2018 г. Тогава президентът на МОК Томас Бах препоръча на страната да се кандидатира за домакин на зимни олимпийски игри. Министър-председателят Бойко Борисов отвърна, че ще е по-добре най-напред България да натрупа опит с домакинство на младежкия форум и възложи задача да се подготви кандидатура.

Намеренията бяха състезанията да са в София и на Витоша, както и на Боровец. Това постави на дневен ред темата за състоянието на съоръженията на Витоша.

Последва разговор на министъра на спорта Красен Кралев с Бах в Буенос Айрес. След него министърът посочи, че бюджетът за домакинство на зимните младежки игри е между 30 и 40 млн. евро. Въпреки че постепенно темата за кандидатура на България отшумя, преди месец Кралев каза, че "имаме амбиция да подадем кандидатура за организиране на зимни младежки олимпийски игри през 2024 г.".

Впоследствие генералният секретар на БОК Белчо Горанов обясни пред "Дневник", че преди няколко месеца е потвърдено пред МОК, че страната е готова да приеме наблюдатели. Отговор от МОК обаче не последвал.

На сесията в Лозана за член на МОК беше избран президентът на ФИФА Джани Инфантино. С включването му международната футболна федерация се завърна в ръководството на олимпийския комитет след петгодишно отсъствие.

Инфантино беше приет с 63 гласа "За" и 13 "Против". Освен него за членове бяха избрани председателят на Международната федерация по тенис Дейвид Хагерти и президентът на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита.

Без представител остава леката атлетика, която заедно с футбола загуби позиции преди пет години покрай тежките скандали (изключени бяха Сеп Блатер от ФИФА и Ламин Диак от Международната федерация по лека атлетика).

Дневник