Не един, а двама кандидати за овакантения от Нено Димов пост на министър на околната среда и водите ще предложи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на премиера Бойко Борисов.

Коалиционен съвет във вторник ще определи кой ще заеме мястото в правителството - зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов или зам.-министърът на екологията Николай Кънчев. Планирано е рокадата да бъде гласувана още в сряда от Народното събрание - на първия му пленарен ден след Нова година.

По обед, докато все още бе в ареста на 3-о РПУ в София, Нено Димов прати главната секретарка на екоминистерството да даде на Борисов оставката му.
 

Той е бързал толкова, защото, ако не е министър, може да се иска освобождаването му от ареста, тъй като няма как да влияе на следствието, предполагат юристи.

И двамата, които Каракачанов ще предложи на премиера - настоящия зам.-министър на МОСВ Николай Кънчев и зам.-шефа на ВМРО Искрен Веселинов, се смятат за негови довереници в партията.

Фаворит за поста е Веселинов, пише “24 часа”.

Той е строителен инженер по професия, има и юридическо образование, а в момента като депутат е шеф на комисията по регионална политика. Оглавява парламентарната група на патриотите.

Другият кандидат Николай Кънчев, макар и настоящ зам.-министър на околната среда и водите, никога преди не се е занимавал с това. По образование е историк и е работил като журналист. Бил е организационен секретар и зам.-председател на ВМРО.

В министерството Кънчев отговаря за управлението на отпадъците. Именно това може да се окаже пречка да стане титуляр - прокуратурата и МВР продължават разследването си за вноса на боклуци от Италия, свързвано с калабрийската мафия Ндрангета. Така имало риск, ако се предпочете Кънчев, малко след избирането му да трябва пак да се търси нов министър, отново заради проблеми с правосъдието, опасяват се в ГЕРБ.

По разследването на вноса на отпадъци вече бяха извършени проверки в 8 населени места в страната. А в първоначалната информация за ареста на Нено Димов бе обявено, че освен за кризата с водата е задържан и заради тази с боклука. Срещу Кънчев имало и оплаквания от кметове на ГЕРБ. Според публикации в медии от есента на 2018 г. сигналите били, че зам.-министър е лобирал за конкретна фирма, която да изпълнява спечелените от общините проекти с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е извънбюджетният фонд на МОСВ.

Като “показно убийство” определи ареста на Димов вицепремиерът Красимир Каракачанов вчера. Той бе повикан преди обед при Бойко Борисов, за да решат политическата съдба на Нено Димов.

Днес.бг