Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите (НАП) за 2019 г. са 23.87 млрд. лв., съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство. Сумата е с 2.8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината, отбелязват още от НАП.

"Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране", е казала по повод приходите на НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова, цитирана от БТА.

По данни на НАП данъчните приходи възлизат на 13.3 млрд. лв., като от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3.6 млрд. лв. Постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6.8 млрд. лв.

От приходната агенция посочват още, че осигурителните вноски, постъпили в бюджета са общо 10.3 млрд. лв. в това число 6.2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2.6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1.5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Дневник