Протестиращи и медии в Иран оказват натиск върху ръководството на страната, а полицията за борба с безредиците засили присъствието си в Техеран днес, след като иранските военни признаха, че по грешка са свалили украинския пътнически самолет тази седмица, съобщава БТА, позовавайки се на информация на "Ройтерс".

Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу хилядите иранци, който излязоха на улицата снощи в столицата и в други градове. Мнозина скандираха "Смърт на диктатора", насочвайки гнева си към върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей.

"Извини се и подай оставка", призовава във водещо заглавие умереният всекидневник "Етемад", като посочва, че хората искат отговорните за трагедията да напуснат.

Всички 176 пътници в самолета, част от които иранци с двойно гражданство, загинаха. Протестите започнаха след вчерашното признание, че военните по грешка са свалили самолета на "Международни авиолинии на Украйна" минути след излитането в сряда, когато иранските сили са били в готовност за ответни американски удари след иранските нападения по ползвани от САЩ бази в Ирак.

Няколко дни Техеран отричаше, че носи вина за катастрофата, дори след като Канада, която имаше 57 граждани в самолета, и САЩ заявиха, че разузнавателната им информация сочи, че иранска ракета е виновна за трагедията.

Иранският президент заяви, че случилото се е "ужасна грешка" и се извини. Командир на Корпуса на гвардейците на иранската революция обаче засили общественото недоволство за късното признание, като каза, че е информирал властите, че ракета е ударила самолета в деня на катастрофата.

Критиките към властите в Иран не са нещо необичайно, но обикновено остават в тесни граници. Атаките от медиите и протестите са допълнително предизвикателство за управляващите, които през ноември се сблъскаха с най-кървавите протести от Ислямската революция през 1979 година.

Американският президент Доналд Тръмп използва профила си в "Туитър", за да изрази задоволството си от случващото в Техеран.

"Следим протестите ви внимателно и се възхищаваме на смелостта ви. Не може да има още едно избиване на мирно протестиращи, нито пък спиране на интернет. Светът гледа", посочи Тръмп в съобщение на фарси и английски.

Великобритания обяви, че посланикът й в Иран за кратко е бил задържан в събота от властите в Техеран. Информационна агенция уточни, че той е бил задържан до университет за подклаждане на протести.

Дневник