Двете основни синдикални организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в който го призовават да позволи пускането на вода от почти пресъхналия яз. "Студена" към стоманодобивното предприятие "Стомана". Работници в комбината предупреждават, че производството може да спре заради липсата на вода.

В сайта на КНСБ беше публикуван пълният текст на писмото, което е подписано от Васил Яначков от СФ "Металици" - КНСБ, и Людмил Павлов от НФ "Металургия" - КТ "Подкрепа". В него се подчертава, че "Стомана индъстри" е единственото стоманодобивно предприятие в България" и евентуалното му спиране "ще нагнети допълнително напрежение и ще усложни и без това сложната обстановка". Уточнява се, че в завода работят около 1500 души.

Именно заради разрешението "Стомана" и "Топлофикация Перник" да получават вода от "Студена" при намаляващ обем на язовира беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов. В събота той беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата. Доставките на вода за "Стомана" бяха спрени в средата на ноември при въвеждането на режим на водата в Перник.

Синдикалните организации настояват "Стомана" да може да ползва 5-6 хил. куб. метра вода от "Студена". Причината - алтернативните водоизточници, които предприятието ползва в момента, може да замръзнат при по-ниски температури.

"Това е изключително опасно , защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране дейността на предприятието. Ние разбираме отлично деликатната и сложна ситуация, в която се намират правителството и общинската управа, но осигуряването на тази възможност за "Стомана индъстри" няма по никакъв начин да се отрази на водоснабдяването на Перник", пишат до Борисов синдикатите.

 Дневник