България започна по-активно да работи по строителството на газоразпределителната си мрежа след критиките на руския президент Владимир Путин. Това казва ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в интервю за местна медия, цитирано от БТА. Текстът на интервюто е публикуван на официалния сайт на Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания.

Преди няколко месеца Путин се оплака, че България съзнателно бави реализацията на проекта "Турски поток". Българският премиер Бойко Борисов отговори, че дългите процедури бавят процеса. По-късно Борисов увери, че строителството ще приключи до 31 май, а на срещата си с Путин в Турция за пускането на "Турски поток" дори му обясни на руски как върви изграждането.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят значително по-интензивно, отколкото преди известно време", казва Милер.

Министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни своите задължения. "Днес работата върви с пълна сила, мащабно, и сме уверени, че българските колеги ще изпълнят своята част от строителството", отбеляза той.

Сръбският премиер Александър Вучич подчерта, че страната му е изпълнила своята част от работата и сега чака България да приключи строителството.

На 8 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин официално откриха газопровода "Турски поток", който минава по дъното на Черно море от Русия до Турция. След това по суша достига границите със съседните страни, откъдето газът се изнася в Гърция, България, Северна Македония. След като приключи строителството на цялата инфраструктура, газът ще тръгне към Сърбия и Унгария. Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31.5 милиарда кубични метра газ годишно.

Дневник