Ливанската шиитска организация "Хизбула", чиято военна структура е обявена в ЕС за терористична организация след атентата в Бургас, призова съюзниците на Иран да започнат да подготвят отмъщение за убиването на ген. Касем Солеймани.

Лидерът ѝ Сайед Хасан Насрала отхвърли твърдението на президента Доналд Тръмп, че Солеймани е подготвял взривяване на американски посолства и предупреди последователите си, че до изгонването на американските части от района ще бъде изминат "дълъг път".

САЩ смятат цялата партия "Хизбула" за терористична организация. Тя бе основана през 1982 г. от Революционната гвардия на Иран и е един от ключовите членове на регионална мрежа, известна като "оста на съпротивата".

Техеран и Вашингтон намалиха напрежението в дните след американската операция, но Насрала каза миналата седмица, че иранските съюзници, сред които и режима на Башар ал Асад в Сирия и множество милиции в района, трябва да момогнат за прецизно нанасяне на удари на отмъщение.

"Вярвам, че е време оста на съпротивата да заработи", каза той в неделя, цитиран от "Ройтерс". "Силите на съпротивата са сериозни и се насочват към голямата цел, която аз предложих", допълни Насрала, имайки предвид изгонването на американските военни.

Отговорът ще дойде "в следващите дни, седмици и месеци", каза още лидерът на "Хизбула". Според него "Тръмп лъже собствения си народ, Касем Солеймани не планираше да взривява американски посолства".

И до днес САЩ смятат "Хизбула" за отговорна за бомбения атентат от октомври 1983 г. срещу щаба на морската пехота в Бейрут, в който загинаха 241 души, както и за самоубийствения атентат срещу местното посолство през 1984 г.

Дневник