Силен взрив разтърси жилищен блок във Варна. На място има пожарни, линейки и полиция.

Инцидентът е станал около 4,20 часа след полунощ в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик". Апартамент на четвъртия етаж е избит от взрива, съобщава NOVA.

Няма данни за жертви. Три деца - на 2, 10 и 13 години, и жена са настанени в болница с обгазяване. 

Знае се, че  апартамента обитавал 60-годишен мъж, който живеел на семейни начала с жена, с която бил в конфликт.

"Жена ми каза, че нещо е гръмнало. Погледнахме - целият апартамент гореше. Със съседите от нашия вход взехме пожарогасители и започнахме да гасим огъня. Отидохме до 4-ия етаж да събудя всички хора. После дойде пожарната", сподели един от живеещите в сградата. 

"Беше около 4 часа. Един трясък. Светнах лампата. Поглеждам - навсякъде мазилка, пушек. От коридора не мога да изляза. В кухнята, в банята. Навсякъде беше ужас", разказа друг от обитателите на жилищния блок.

„Бяхме събудени от ужасен взрив около 4.20 часа. Излязох да видя какво става. Видях огромен пожар. Набрах 112, облякох се и дойдох тук, за да видя с какво мога да помогна. И след това дойдоха пожарните. Чули са го взрива на около 3 километра. С вишка са изведени един мъж, детето му и жена му”, разказа Християн Иванов, който е свидетел на случката. 

„При нас постъпи сигнал за взрив. Материалните щети са сериозни. 11 човека бяха изведени. 7 възрастни и 4 деца. Към момента лекарите казват, че една жена е с по-висока степен на обгазяване. Има една жена, за която няма яснота дали е била в сградата или не. Може би не е взрив на газова бутилка, тъй като пожарникарите я свалиха и не изглежда тя да е причината за взрива”, обясни кметът на града Иван Портних.

Малко след 7 часа от петия етаж беше свалена и възрастна жена.

Евакуацията на хората от блока продължава.

По-късно пред Нова прокурор Красимир Конов съобщи, че жена е загинала при взрива в жилищен блок номер 305 в квартал "Владислав Варненчик" във Варна.

Загиналата е живеела в апартамент, съседен с жилището, в което е избухнал взривът.

Той не коментира версия на съседи, изказана пред медиите, че липсва един от живеещите, който имал конфликти със съседите, нито твърдения, че в жилището му са се съхранявали взривни вещества.

Шефът на полицията Даниел Пашов коментира, че мъжът е бивш полицай, в момента е пенсионер. Той се издирва, както и жената, с която живеела с него на семейни начала.

Изяснява се дали причината за взрива е неизправна газова бутилка.

dariknews.bg