Опит, самочувствие, престиж и удовлетворение да се изправят срещу някои от най-добрите в света - това са само част от нещата, които постигнаха българските тенисисти при участието си в "АТП къп". Българският тим не успя да преодолее групата си и завърши на девето място в света от общо 24 участника в новата надпревара.

За съотборниците на Григор Димитров обаче натрупаният опит е безценен, а мачовете в Австралия носят и други дивиденти. При Димитър Кузманов и Александър Лазаров това са много точки за световните ранглисти.

След две победи и една загуба в мачовете на сингъл Димитър Кузманов прави скок от 72 места и при ообновяването на ранглистата вече заема 345-о място, влизайки сред първите 400 в света.

"За мен този турнир беше много полезен, не само заради спечелените точки, но и заради опита, който добиваш с всеки мач на корта", каза Кузманов при прибирането си в България.

Лазаров, който участваше в мачовете на двойки и взе една победа в тандем с Григор Димитров, вече е 390-и. Той прави скок с 81 позиции от предходнотоо си място в ранглистата на АТП. В класацията на сингъл Лазаров е 514-и в света и се изкачва с три места.

"Научихме много от Григор. Той е изключителен професионалист. Минал е по този път. Даваше ни ценни съвети, които всеки от нас може да използва в собствената си кариера. С такъв човек до теб израстваш бързо и на тренировки, и на мачовете", обясни Лазаров.

Скок в ранглистата прави и Димитров, който вече е 19-и в света и се изкачва с едно място седмица преди началото на Australian Open.

Освен всичко това организаторите на турнира се грижат всеки играч да получи приходи от наградния фонд, дори и да не е взел участие в нито един мач. За всеки тенисист има сума, на база на ранкинга му (75 хиляди за първата ракета, 15 хиляди за втората и по 7500 за останалите), както и допълнителни средства на база на показаното от отбора.

Така Адриан Андреев и Александър Донски, които не бяха използвани в мачовете получават по 27 хиляди долара, което е повече от спечелените от тях средства дотук в кариерите им. Кузманов и Лазаров взимат съответно над 89 хиляди и 35 хиляди долара, а премията на Димитров е 181 хиляди.

Дневник