"Не искам повече да бъда част от лицемерие, лъжи, несправедливост и ласкателства, затова напускам страната." Така единствената жена, олимпийска медалистка в историята на Иран, обяви, че напуска родината си.

През 2016 г. Кимиа Ализадех сътвори историческо постижение, взимайки бронзов медал в турнира по таекуондо в Рио де Жанейро. Сега 21-годишната състезателка се обяви като "една от милионите угнетени жени в Иран".

Тя отказа да обяви къде се намира в момента, в който публикува съобщения в социалните мрежи, но според информациите е в Нидерландия.

"Аз съм една от милионите угнетени жени в Иран, с които играят от години. Повтарях, каквото ми казваха, всяко изречение, което ми беше наредено. Ние нямаме никакво значение за управляващите, за тях сме само инструменти", написа Ализадех.

Според нея спортните успехи, които е постигнала, ще бъдат използвани от правителството, но въпреки това официални лица се държат унизително с коментари. "Казват се неща от рода, че не е добродетелно една жена да си протяга краката."

В Иран обявиха като шок новината за бягството на най-добрата си таекуондистка. Според иранския политик Абдолкарим Хосеинзадех "некомпетентни служители са позволили човешки капитал да напусне страната".

Още в четвъртък част от информационните агенции в Иран съобщават, че Ализадех се е преместила в Нидерландия и се надява да участва на олимпийските игри в Токио, но не под флага на своята родина. Състезателката отрече да е получила покана от друга страна.

Дневник