Премиерът на признатото от ООН Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи и бунтовническият командир на Либийската национална армия (ЛНА) се срещат днес в Москва, за да подпишат сделка за прекратяване на огъня.

Представители на Файез ас Сарадж и Халифа Хафтар вече са в руската столица, съобщи говорителят на външното министерство Мария Захарова. Според институцията срещата е част от руско-турските усилия за прекратяване на бойните действия и начало на преговорите с призив да се "сложи край на страданията на либийците и да се върнат мирът и просперитетът в тази страна". Ще се обсъждат и възможности за подписване на споразумение за примирие.

Хафтар е в Москва от снощи според руски медии, а Сарадж пристигна вчера в Анкара за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Руският държавен глава Владимир Путин разговаря с Ердоган в сряда, в деня на пускането на газопровода "Турски поток", и двамата обявиха договорка за прекратяване на огъня от неделя. То формално влезе в сила снощи в полунощ българско време, след като го потвърди и Хафтар, макар да се появяват съобщения, че не се спазва.

Удар по усилията на Берлин?

Турция (заедно с Катар) подкрепя ПНС на Сарадж, а ЛНА е поддържана освен от Русия от Египет и Обединените арабски емирства. Усилията им да насочат мирния процес обаче хвърлят сянка върху опитите на Германия да организира мирна конференция за бъдещето на Либия под егидата на ООН.

Процесът, който се предвиждаше да е в средата на тази месец, включваше няколко равнища. Той би трябвало според установена от ООН рамка да започне с разговори между всички замесени чужди играчи, последвана от среща на Сарадж и Хафтар, която да подготви почвата за край на конфликта, от който е разтърсвана страната след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. Хафтар, който контролира голяма част от Източна Либия, започна офанзива срещу Триполи през април миналата година. На среща с Путин в Москва тази събота германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин "скоро ще изпрати покани" за конференцията, и потвърди, че ще я ръководи ООН, ако тя се състои.

В последните седмици намесата на чужди играчи се ускори, след като Турция започна мисия в страната, а Русия според медийни публикации изпрати още наемници. Путин заяви по време на пресконференцията с Меркел, че ако в Либия се сражават руски граждани, те не представляват интересите на руската държава.

Дневник