Безпрецедентните пожари в Австралия продължават да бушуват, но освен тях се разгоряха и спорове за причината. Премиерът Скот Морисън заяви, че климатичните промени са изиграли роля.

Той обаче също така нарече политиките за справяне с тях "унищожаващи работни места, унищожаващи икономиката, разбиващи икономиката" и каза, че те няма да повлияят на пожарите.

Ето какво се знае досега според в. "Гардиън".

Защо пожарите този сезон са толкова унищожителни

Двата важни фактора са жегата и сушата, които тази година бяха тежки. 2019 г. бе най-горещата година в Австралия, откакто се води статистика. Средните температури бяха 1.52 градуса над тези между 1961 г. и 1990 г. Най-сериозно беше сгорещяването в щата Нов Южен Уелс, където температурите бяха с 1.95 градуса над средните.

Дъждовете бяха с 40% по-малко от обикновено, като отново в Нов Южен Уелс положението бе най-тежко.

"Естествените" метеорологични развития

Има две метеорологични развития, които спомогнаха за екстремните условия в Австралия в момента – и двете бяха във фази, които влошиха положението.

Едното е диполът в Индийския океан, известен още като индийскоокеанския Ел Ниньо – това е периодична смяна на температурите на морската вода. Сега фазата бе "позитивна", която означава, че океанът на северозапад от Австралия е бил по-хладен, а този на запад – по-топъл. Това "изсмуква" влагата от континента и намалява валежите.

Има доказателства, че парниковите газове в атмосферата също влияят на дипола, както и на другото важно явление, наречено Антарктическа осцилация. То се отнася до промените в атмосферата в Южното полукълбо, чиято негативна фаза също е допринесла за пожарите, изпращайки горещи ветрове в предразположените към пожари региони.

Какво общо имат климатичните промени

Проучване на рекордните пожари в Куинсленд през 2018 г. показва, че вероятността екстремните температури да съвпаднат със сезона на пожарите е 4 пъти по-висока заради човешкото влияние върху природата. Националната научна програма за околната среда на Австралия също изказва недвусмислено това мнение.

Премиерът Скот Морисън обаче се дразни, когато го питат за действията на правителството му спрямо климатичните промени и е казвал, че е "нелепо" политиката за намаляване на вредните емисии да се свързва с пожарите.

Учените отбелязват, че 2019 г. е изключителна и по друга причина – за пръв път пожарите влязоха във взаимодействие с атмосферата, създавайки бури и непредсказуеми ветрове.

Какво ще стане занапред

Условията само ще се влошават. "Това, на което станахме свидетели, ще бъде нормално лято, ако затоплим планетата с 3 градуса", предупреди президентът на Австралийската академия на науките проф. Джон Шайн. "А екстремните лета ще бъдат много по-зле."

Дневник