Пилоти от ВВУБ "Георги Бенковски" – Долна Митрополия, 3-а авиобаза - Граф Игнатиево, и База за предно разполагане - Безмер, са включени в започналата днес програма за обучение на български пилоти за американските бойни самолети F-16, съобщи Министерството на отбраната.

Тя започва с един месец теоретично обучение, следвано от полети с обучителните L-39 ZA, което ще се проведе изцяло във Висшето военновъздушно училище под ръководството на подп. Пламен Ковачев, заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав от учебната база на висшето училище.

Завършилите успешно ще продължат обучението си в САЩ.

"Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение. Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност", каза на официалната церемония генерал-майор Цанко Стойков, командващ ВВС.

Преди година институтът "РАНД корпорейшън" изчисли, че през 2018 г. базовото обучение на един пилот за F-16 струва малко над 5.6 млн. долара, докато това за най-модерните F-22 и F-35, както и за стратегически бомбардировач е около 10 млн. долара.

Дневник