Предложение за отваряне на 3 турски училища в Германия раздуха стар спор след години на критики за турското влияние върху джамиите в страната, съобщи агенция "Франс прес".

"Не искаме училища на Ердоган в Германия", заяви в събота Маркус Блюме, генерален секретар на консервативния Християнсоциален съюз в Бавария, в интервю за медийната група RND. В момента правителството преговаря с Анкара за откриване на турски училища във Франкфурт, Кьолн и Берлин.

Критици като Блюме се опасяват, че така ще се увеличи влиянието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган над турската диаспора в страната. Според Анкара това е обикновено ответно действие на германските училища в Турция и външният министър Хайко Маас напомни за това пред телевизиите RTL и NTV.

Защитниците на плана твърдят, че етническите турци отдавна са пренебрегвани в германската образователна система, въпреки че общността им призовава децата им да могат да изучават турски като свободно избран чужд език.

Но идеята идва в момент на напрегнати отношения между Берлин и Анкара, арестуването на германски граждани в Турция и критики, че Ердоган е все по-авторитарен в управлението си. Блюме припомни, че през 2018 г. е било затворено германското училище в Измир и това е възприето от германските медии като изнудване. "Ако затворите германско училище в Турция, не би трябвало да ви се позволява да откривате турско в Германия."

Други критици се опасяват, че през турски училища ще се прокарват политически цели на Ердоган. Севим Дагделен от Лявата партия говори дори за "индоктриниране" на учениците.

Водещи представители на германската администрация обясняват, че тези училища ще работят според германските правила и регулации. "Трябва да е ясно, че всичко, което се преподава в училищата в Германия, трябва да съответства на основните ни ценности и закони", каза пред медийната група Funke комисарят по въпросите на интеграцията Анет Вилдман-Мауц. Говорителят на външното министерство Райнер Брьоел посочи в петък, че училищата няма да се ползват с никакви специални привилегии.

Искането за турски училища идва няколко дни след като Ditib - най-голямата асоциация на мюсюлманите в страната, съобщи че за пръв път започва обучение на имами в Германия. В продължение на години тази асоциация, контролираща 850 джамии и претендираща да представлява 800 000 мюсюлмани в страната, е критикувана, че наема единствено имами, които са изпратени от Турция или обучени там. На тях се гледа като на продължение на турското правителство в Германия.

През 2016 г. асоциацията бе обвинена, че е шпионирала членове на турската общност след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Под натиск от Берлин да промени подготовката на духовници Ditib обяви преди дни, че отваря обучителен център в град Далем, близо до границата с Белгия. "В бъдеще значителна част от религиозните водачи ще бъде повече свързана с реалностите на живота в Германия", казва Маркус Кребер, държавен секретар във вътрешното министерство.

Дневник