Карлес Пучдемон пристигна в Европейския парламент за първата си сесия като европейски депутат въпреки издадената срещу него в Испания заповед за арест, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

При пристигането си в сградата на парламента бившият каталунски сепаратистки лидер разкритикува Испания, че вече не зачита принципа за върховенството на закона, възприет в ЕС.

"Каталунската криза има преки последици за основите на Европейския съюз. Време е Европейският съюз да се ангажира", заяви Пучдемон, цитиран от Франс прес, критикувайки отсъствието от сесията на бившия си заместник начело на Каталуния Ориол Жункерас, който е в затвора и когото ЕП лиши от депутатските му правомощия.

"Ако ЕС наистина беше пространство на единство, свобода и право Ориол Жункерас днес щеше да е с нас, тъй като има същото право като нас, беше избран с над един милион гласа. Тази свобода обаче не се зачита", каза Пучдемон на обща пресконференция с друг каталунски сепаратистки лидер, избран за евродепутат - Тони Комин. Пучдемон и Комин избягаха от Испания в Брюксел, за да избегнат испанското правосъдие след опита за отцепване на Каталуния през 2017 г.

Жункерас - вторият по ранг в бившето каталунско правителство и член на друга сепаратистка партия, не на тази на Пучдемон - остана в Каталуния и през октомври миналата година беше осъден на 13 години затвор и забрана да заема изборна длъжност за противодържавна дейност и злоупотреба с държавни средства.

През декември съдът на ЕС, сезиран от Испания, постанови преди осъждането на Жункерас, че той се ползва с депутатски имунитет от избирането си в ЕП. На 3 януари обаче Испанската избирателна комисия го лиши от правомощията на евродепутат. Решението беше потвърдено в четвъртък от Върховния съд в Мадрид и в петък Европарламентът отне мандата му.

Стотици хиляди в Барселона протестират срещу присъдите на каталунски лидери
Виж още
Стотици хиляди в Барселона протестират срещу присъдите на каталунски лидери

Без да бъдат осъдени в Испания, в която не са се връщали от 2017 г., Пучдемон и Комин се възползваха от имунитета си, за да заемат местата си на евродепутати на днешната първа пленарна сесия на ЕП.

Испански съдия поиска в петък от ЕП да прекрати имунитета им. Двамата сепаратисти са и обект на заповед за арест. "Не се страхувам да бъда екстрадиран от френските власти", заяви Пучдемон.

При пристигането им в парламента в Страсбург той и Комин бяха посрещнати от няколкостотин привърженици, които развяваха каталунско знамена. "Това е ден за празнуване и предявяване на права", заяви настоящият лидер на Каталуния Ким Тора, дошъл в Страсбург специално за случая. Според АП в подкрепа на Пучдемон и Комин в Страсбург е и каталунското коалиционно правителство.

Дир.бг