Търговци, собственици на онлайн магазини и ресторантьори протестираха пред Министерството на финансите срещу новите данъчни правила, които ги задължават да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни, съобщи БНТ.

На 31 януари 2020 г. изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18. Повече за това четете тук.

Протестиращите се опасяват, че данъчните могат да злоупотребят с чувствителна фирмена информация, затова поискаха прецизиране на текстовете и отлагане на срока за въвеждане на новите фискални правила.

Собственици на онлайн магазини заявиха, че новият фискален софтуер е несъвместим с техните търговски сайтове. Огромна част от електронните магазини са на отворени платформи с отворен код. Те няма как да бъдат преведени в режим затворен код. Какво трябва да направят тогава магазините- да затворят ?! Или никой нищо не знае, коментира търговецът Пламен Нанков.

Търговците не са съгласни и да инвестират петцифрена, по думите им, сума в новия търговски софтуер. Проблемът е, че няма достатъчно време и има твърде много части от наредбата, които се променят в движение и няма време за реакция за обикновения, малък търговец, особено, коментира Радостина Хлебарова, търговец.

Част от представителите на доболничната помощ също ще трябва да работи с новия търговски софтуер. До 31 януари новите данъчни правила трябва да бъдат въведени и от общопрактикуващите лекари. Те обаче имат резерви.

Въпреки че отпадна първоначалното изискване компютрите на джипитата да са постоянно свързани с НАП, остана задължението личните лекари да инсталират програмата, който дава пълен достъп на данъчните за онлайн проверки, по всяко време.

Д-р Константин Ангелов, общопрактикуващ лекар, обясни, че новият софтуер не е подходящ за прилагане при общопрактикуващите лекари, защото това може да доведе до разкриване на личните данни на пациенти те в НАП.

Експерти по киберсигурност настояват да се повиши контролът върху данъчните, които ще работят с чувствителна фирмена и лична информация при техните проверки. "Що се отнася до служителите в НАП, задължително трябва да има някакво ниво на достъп до съответните данни. Трябва да има проследяемост - кой, кога, какви данни е бил достъпвал, за да може при някакви злоупотреби в бъдеще, не казвам, че това че се очаква, но все пак при някакъв теч, да може да се провери къде, как, защо и каква е била причината за съответното изтичане на данни или злоупотреба с тях, обяви Павел Георгиев от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

От Комисията за защита на личните данни уверяват, че няма опасност служители на НАП да злоупотребят с чувствителна фирмена информация. Според Комисията, новите данъчни правила ще завишат контрола върху дейността на НАП.

"Вече ще има и конкретна електронна следа, кой служител на НАП, кога е влязъл в системата, какво е проверил, кои точно лични данни е обработил, за каква точно проверки. Така че напротив, сигурността за обработване на данните да бъде завишена, а не занижена", каза пред БНТ Венцислав Караджов, председател на Комисията.

От приходната агенция са обявили пред телевизията, че няма да има удължаване на срока за въвеждане на новите данъчни правила, който трябва да влязат в сила на 1 февруари.

Дневник