Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Би Ти Ви, че посочените в медиите имена за бъдещ министър на околната среда и водите не били експерти и професионалисти, а политически лица. Именно заради това тя не очаква да се промени нещо съществено в сектора, като дори посочи, че "следващата бомба е в енергетиката и здравеопазването".

По информация на "Дневник" три варианта за нов екоминистър обсъжда партията на Красимир Каракачанов - ВМРО, чийто представител беше Димов в кабинета. Това са депутатът и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, народният представител Емил Димитров, известен като Ревизоро, и настоящият ресорен зам.-министър Николай Кънчев.

Кандидатът за наследник на обвинения в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник Нено Димов, който подаде оставка в петък, ще бъде определен на заседание на коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов днес. Очаква се решаващата дума да има Борисов, а смяната в правителството да бъде гласувана в парламента до края на седмицата.

"Това ще е политическо назначение и няма да промени нищо. Всичко прилича на смяна на резервните гуми на автомобил, чийто двигател на работи. Тези хора не са професионалисти в сектора", добави Нинова.

По думите ѝ не само Димов е виновен за проблемите с водата. Според нея има институции, които отговарят за ВиК сектора, и трябва и от тях да се търси отговорност

"Сбъркана е системата на управление. За 10 години се унищожиха институциите в България. Не работят регионалните екоинспекции, не работят местните ВиК дружества. Бойко Борисов направи така, че всички проблеми да се решават от един човек с разхвърлянето на едни пари. Така обаче проблемите не се решават, а се отлагат", каза още Корнелия Нинова.

Тя добави, че ще търси подкрепа за вота на недоверие срещу правителството сред независимите депутати и тези от ДПС и "Воля". Общо те правили 124 души, които са достатъчни вотът да мине.

Дневник