Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожен Националния рамков договор от 2016 г., с който бяха въведени финансови лимити за лечебните заведения чрез поделяне на здравноосигурителните средства в основен и допълнителен пакет.

Националният рамков договор определя правата и задълженията на здравната каса, лекарите, стоматолозите и изпълнителите на извънболнична медицинска помощ. През 2016 г. обаче Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да подпише споразумението и действаше служебен рамков договор. Той беше атакуван пред съда като незаконен от БЛС, Центъра за защита на правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници.

Решението вероятно ще предизвика лавина от дела на болници срещу здравната каса, пише в. "24 часа" и припомня, че лечебните заведения натрупаха милиони левове надлимитна дейност, която остана неплатена. От началото на 2019 г. няколко болници са завели и спечелили дела за изплащането на надлимитните дейности, пише още изданието.

По информация от Центъра за защита на правата в здравеопазването здравната каса не е заплатила на болниците надлимитна дейност на обща стойност 26 млн. лева за 2016 г.

С договора от 2016 г. наред с лимитите за лечебните заведения бе въведена и системата за пръстова идентификация, която трябваше да спре фиктивното отчитане на пациенти от болниците. През 2017 г. Върховният административен съд отмени окончателно регистрацията с пръстов отпечатък, но дотогава лечебните заведения вече бяха закупили пръстовите идентификатори.

Дневник