В Техеран вече има арестувани заради свалянето на украинския пътнически самолет миналата сряда. Това съобщи за "Ройтерс" официалният представител на съдебните власти Голамхосейн Есмаили.

В събота ислямската република потвърди, че самолетът, в който загинаха 176 души малко след излитане от столицата ѝ, е ударен от Революционната гвардия, тъй като е сметнат за вражеска ракета. Днес президентът Хасан Рохани повтори тогавашното си определение за случилото се като "непростима грешка" и настоя, че отговорност не може да носи само един човек, затова всички замесени ще бъдат наказани.

"Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа," добави Рохани.

Иран настояваше в продължение на няколко дни, че самолетът се е разбил заради техническа неизправност. Същевременно външният министър Мохамад Джавад Зариф каза в съобщението, с което потвърди отговорността на страната си за самолета, обвини отчасти "американския авантюризъм", довел до инцидента.

В събота започнаха протести в Техеран и други градове след опита да иранските власти да скрият инцидента.

Дневник