Замърсеният въздух над Австралия в резултат на горските пожари доведе до хаос около организацията на Откритото първенство по тенис. Планираните тренировки в Мелбърн бяха отменени заради лошото качество на въздуха и гъстия дим над града. Квалификациите за надпреварата започнаха по-късно.

В тях обаче се стигна до отказване на словенката Далила Якупович. Тя получи пристъп на корта и започна да кашля, като обясни, че това е заради дима. Проблемът с Якупович се появи при 6:4, 5:6 в срещата с Щефани Фогел.

"Бях много уплашена, че просто ще падна на корта. Никога не съм имала проблеми с дишането, нямам и астма, всъщност дори харесвам да играя в по-топло и влажно време. Точките бяха дълги и просто нямах въздух", каза словенката.

Според Якупович не е правилно организаторите да карат играчите да излизат на корта при такива условия. "Не е здравословно за нас. Бях изненадана, мислех, че днес няма да играем, но нямаме голям избор."

Подобни проблеми имаше и в демонстративната надпревара Kooyong Classic, където двубоят на Мария Шарапова срещу Лора Зигемунд беше прекратен във втория сет.

След ситуацията в квалификациите организаторите обявиха, че занапред решения за срещите ще се взимат с помощта на медицински екипи, Бюрото по метеорология, както и учени от Агенцията за опазване на околната среда.

В последните дни Мелбърн регистрира опасни нива на фини частици във въздуха, а качеството му е определено като "много лошо".

Преди началото на Australian Open Новак Джокович призова турнирът да бъде отложен заради ситуацията в страната. Организаторите взеха решение, че мачове могат да бъдат спирани, ако условията не са подходящи за игра.

Дневник