Великобритания, Франция и Германия ще задействат механизма за решаване на спорове, заложен в споразумението за иранската ядрена програма. Това съобщават дипломати за агенция "Ройтерс". Потвърждаване на новината би довело до най-решителната стъпка на европейските партньори в сделката, след като Техеран се отказа от ограниченията, заложени в документа, преди малко над седмица.

Според двама европейски дипломати трите държави ще известят Европейския съюз по-късно днес, че механизмът, заложен в сделката, ще бъде задействан. Той предвижда ЕС да уведоми останалите страни по нея - Русия, Китай и Иран - и започне срок от 15 дни, да се изгладят различията по нея с Техеран, след като той се отказа да се придържа към договореностите. При провал може да бъдат възстановени санкциите срещу ислямската република.

През лятото на 2018 г. американският президент Доналд Тръмп се изтегли от сделката, сключена през 2015 г., и върна американските санкции срещу ислямската република. Оттогава оцеляването ѝ е под въпрос, макар европейските страни по споразумението, Русия и Китай да настояват, че ще положат усилия и ще намерят начин да я спасят. Иран ги обвинява, че не полагат достатъчно усилия, за да спасят споразумението, а след ескалацията със САЩ в началото на месеца обяви, че се отказва от ограниченията, които са наложени на ядрената ѝ програма чрез документа.

"Намерението ни не е да възстановим санкциите, а да се справим с различията си чрез самия механизъм, заложен в сделката," казва единият от дипломатите.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън призова американския президент Доналд Тръмп да замени иранската сделка със собствена, за да гарантира, че ислямската република няма да се сдобие с ядрена бомба.

Джонсън, за когото британските медии писаха, че е под нарастващ американски натиск да подкрепи Тръмп, заяви пред Би Би Си: "Ако ще се отърваваме от нея, нека я заменим... със сделката на Тръмп. Президентът Тръмп прави страхотни сделки, както сам казва. Да работим заедно, за да заменим (ядреното споразумение с Иран и вместо него да е сделката на Тръмп."

Дневник