Около 300 учебни автомобила от различни градове на страната паркираха днес на площад "Александър Батенберг" в София, като блокираха движението от президентството на руската църква. Поводът е протест на предавателите по авто-мото подготовка.

Те са против предлагани промените в наредбата за обучение на любители шофьори, която предвижда учебните часове да се увеличат от 31 на 42. Освен това се планира и въвеждане на по-строг електронен контрол.

Автоинструкторите подчертаха, че всеки, които не се чувства подготвен, може да вземе допълнителни часове. Освен това задължително се полагали такива за скъсаните на изпита кандидати за книжка. Що се отнася за електронния контрол, недоволни са от допълнителните разходи, които трябва да направят, като подозират и корупционна схема с избора на доставчик на оборудването.

Протестиращите посочиха, че причината нови водачи да предизвикат тежки катастрофи не е у инструкторите, а у тези, които ги пускат на изпита (служители на министерство на транспорта) и извършват последващия контрол - Пътна полиция.

Автоинструкторите подчертаха, че учебната документация за обучението за получаване на книжка става по философия, заложена преди 30 години. "Има много несъвършенства в закона за движение по пътищата и наредбите към него. В учебните планове има неадекватни текстове", обобщиха недоволните.

Стефан Малковски от Националния автоинструкторски съюз посочи, че инструкторите настояват да подлежат на контрол от министерството на образованието, а не от министерството на транспорта, както е сега. "Ние не сме шофьори. Ние сме преподаватели", обобщи той.

За днес за насрочени срещи на протестиращите в Министерството на транспорта и Министерството на образованието. Не всички автомобилни инструктори обаче са срещу предлаганите промени. През лятото представители на няколко организации се изказаха в подкрепа на новостите.

Дневник