Полският пианист Михал Древновски гостува в Шумен с концерт на 16 януари от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“, съобщиха от Симфониетата в града.

В чест на 210-та годишнина от рождението на композитора Фредерик Шопен, Древновски ще изпълни Концерт за пиано и оркестър № 1 в ми минор. Шопен, който се смята за ненадминат пианист, дори е наричан „Паганини на пианото“, оставя едни от най-лиричните и душевни произведения в музикалната съкровищница.

В концертната програма ще звучат още Симфоничната поема „Баба Яга“ от Анатолий Лядов и Балетна музика към операта „Фауст“ от Шарл Гуно под диригентството на Станислав Ушев.

Михал Древновски е роден във Варшава, но прави първите си стъпки в музиката в Италия, където живее със семейството си. По-късно се завръща в полската столица и започва музикалното си обучение при Бронислава Кавая и Ева Поблоцка. Завършва Музикалната академия в Лодз, където сега е доцент, в класа на баща си Марек Древновски. Магистърската си степен получава в Женевската музикална консерватория при Доминик Марле и Паскал Девион. 

ШУМ.БГ