Спорната наредба, предвиждаща увеличаване на часовете по кормуване и въвеждане по-строг електронен контрол върху учебните автомобили, се отменя. Дотук се стигна след протест на преподаватели по авто-мото подготовка в центъра на София и разговор с министрите на транспорта и на образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев, предаде БНР.

Ще се създаде нова работна група, начело на която ще застане председателят на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова. Тя ще прегледа всички аспекти на взимането на книжка, като ще се предложат нови моменти в учебната документация, това, което се преподава като теория, провеждането, контрола на обучението и изпита.

Днес на протеста беше отбелязано, че и по отменената наредба е имало обсъждания и дебати, но нищо от предложеното и обещаното не е залегнало във финалните текстове.

"Ще работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерския съвет за нов закон за движение по пътищата", обясни Крумова. Директорът на "Автомобилна администрация", чиито служители имат ангажимент към изпитите, Бойко Рановски допълни, че ще се приемат само предложения, за които няма разнобой в бранша. Не е ясно обаче дали това е възможно, тъй като зад отменените текстове застанаха няколко организации, обединяващи автомобилни инструктори.

Днес в центъра на София се събраха около 300 учебни автомобила. Те блокираха за близо 4 часа движението по жълтите павета между президентството и руската църква.

Последният протест на автомобилните инструктори беше преди повече от две години и половина, като повод за него бяха обвиненията в корупция към представители на гилдията и се предложиха промени в организацията на изпита, които въпреки протестите бяха приети.

Дневник