От днес компанията "Майкрософт" спира да поддържа операционната система Windows 7, се казва в съобщение. Технологични издания отбелязват, че официалният край на поддръжката отваря вратите за хакери, тъй като няма да се поправят никакви уязвимости, открити след тази дата.

Устройствата, на които системата е инсталирана, няма да спрат да работят, но няма да има повече възможност за техническа поддръжка за всякакви проблеми, актуализации на софтуер или актуализации на защитата или корекции, уточнява компанията в съобщение, достъпно и на български.

Компютър, изпълняващ Windows 7, без последващи актуализации на софтуера и защитата "ще бъде изложен на по-голям риск от вируси и злонамерен софтуер", продължава компанията и препоръчва Windows 10 като най-добър вариант потребителите да останат защитени, и то на нов компютър. "Въпреки че е възможно да инсталирате Windows 10 на старото си устройство, това не е препоръчително."

Windows 7 се появи на пазара през октомври 2009 г. Прекратяването на поддръжката бе обявено още през 2017 г. Първоначалният план бе операционната система да се поддържа само пет години, но популярността ѝ (тя бе най-ползваната в света от лятото на 2011 г. до пролетта на 2017-а) принуди "Майкрософт" да удвои периода.

Дневник