Словения е поредната страна от Европейския съюз, която пое ангажимент до средата на века икономиката ѝ да не изхвърля повече въглеродни емисии, отколкото е способна да преработва и абсорбира. Основният метод ще е намаляване употребата на изкопаеми горива и модерни решения за транспорта, жилищата и бизнеса, съобщи "Ройтерс".

Намеренията на повечето държави в ЕС са тази година тази амбициозна цел да бъде фиксирана със закон. Някои от тях, включително Франция и Великобритания, вече поеха едностранно такъв ангажимент. Правителството в Любляна трябва да одобри проекта след консултации в следващите месеци.

Намеренията на Словения са вписани в Националния енергиен и климатичен план, определен като първата стъпка към "общество, неутрално към предизвикването на климатични промени". Конкретната цел е за следващите 10 години - до 2030 г. - парниковите емисии да бъдат намалени с поне 36% спрямо нивата от 2005 г.

До 2027 г. Словения трябва да реши дали да строи нова ядрена централа, тъй като тази в Кръшко трябва да спре през 2043 г., се казва още в плана. Премиерът Мариян Шарец призовава да се построи нова централа в отговор на очакваното повишено търсене на енергия.

Не по-късно от 2050 г. в Словения трябва да се прекрати употребата на въглища, посочва още планът. Удвояване - от 13% сега на 27% до 2030 г. - трябва да има в употребата на възобновяеми източници. Водещият принцип ще е да се подобри енергийната ефективност и по-доброто използване на материали във всички сектори.

Дневник