За по-голяма роля на Европейския съюз на световната сцена призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия в София, посветена на представянето на Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Мотото на Хърватското председателство – "Силна Европа в свят на предизвикателства", е близко до българското – "Съединението прави силата". Вярвам, че трябва да сме заедно и Европа да е глобален политически играч. Крайно време е Европа да мисли мащабно", заяви Екатерина Захариева.

Форумът, на който домакин бе посланикът на Хърватия Ясна Огняновац, бе организиран от "ПанЕвропа България" със съдействието на Представителството на Европейската комисия в София и Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер". Той бе открит от Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на "Конрад Аденауер" в София, и от Гергана Паси, президент на "ПанЕвропа България".

Като председател на Съвета на ЕС Хърватия ще работи по четири приоритета - Европа, която се развива, Европа която свързва, Европа, която защитава и Влиятелна Европа. Председателството ѝ идва във време на големи предизвикателства пред ЕС и отделните държави, каза посланик Ясна Огняновац. Тя отбеляза, че Загреб ще се стреми да уреди приемането на всеобвахтна и балансирана многогодишна финансова рамка и да продължи разширяването на ЕС, което разглежда като инвестиця в стабилността и сигурността.

Външният министър подчерта, че бъдещата преговорна рамка за членство в ЕС трябва да бъде приобщаваща, а не изключваща, както и че нейното обсъждане не бива да означава отлагане на поканата за започване на преговори с Албания и Република Северна Македония.

Дневник