Голяма част от отказите за предоставяне на виза от САЩ са по формални причини и посолството на САЩ в София и Министерството на външните работи подготвят информационна кампания, така че грешките при попълването на документите да намалеят. Това коментира министър Екатерина Захариева в интервю за БНТ, помолена да поясни идеята да се насърчават хора, които не желаят да пътуват, но имат добро досие, да кандидатстват за виза и така относителният дял на отказите да намалее.

В момента отказите са под 10%, но над 9%, а за да бъдат премахнати визите, те трябва да бъдат сведени до под 3%, каза Захариева и подчерта, че това е единствената пречка пред премахването на визовия режим от страна на САЩ.

Тя заяви, че това е кампания, постигнала успех в Полша, а преди това и в Хърватия. "Това от американската посланичка го знам", каза министърът и добави, че все още няма решение дали този опит ще се приложи и в България.

През март България ще бъде посетена от държавния секретар по консулските въпроси на САЩ. С него ще се обсъждат добри практики и ще се набележат мерки, така че делът на отказите да намалее.

Помолена да коментира ареста и оставката на екоминистъра Нено Димов и състоянието на управлението, Захариева заяви, че става дума за трус, а не за криза, правителството е решено да довърши мандата си и вотът на недоверие, иницииран от БСП, няма да успее. Според нея за хората в Перник е важно да получат вода максимално бързо, а не да слушат как се карат политиците.

Дневник