Латвийката Илзе Юхансон е новият генерален секретар на Европейската комисия, съобщи еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит. Той уточни, че решението е взето на днешното заседание на еврокомисарите и влиза в сила незабавно.

Юхансон зае поста на генерален секретар временно на 1 август миналата година след оттеглянето на нейния предшественик Мартин Зелмайер от Германия. Назначаването по-рано на Зелмайер предизвика невиждана институционална криза, довела до призиви от Европейския парламент и омбудсмана на ЕС за неговото отстраняване. Зелмайер бе уличен в извършването на преврат и заемането на поста с измама. В средата на миналата година той бе преместен във Виена, където оглави местното представителство на ЕК.

Илзе Юхансон е била посланик на своята държава в ЕС, заемала е високи длъжности в латвийското министерство на външните работи. В последните пет години тя е била зам.-генерален секретар на ЕК по протокола и връзките с останалите институции на ЕС, сочи нейната официална биография./БТА

Дневник