Пробата манту и реимунизацията срещу туберкулоза отпадат за 11-годишните. Досега на тази възраст трябваше да се прави проба манту и реимунизация, когато тя е отрицателна. Това е една от промените в имунизационния календар, обяви пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него в 2/3 от страните в Европа изобщо не се прави туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а България е била единствената държава с пет приема след проба манту. С отпадането на пробата манту и при нужда на реимунизацията на 11-годишна възраст приемите ще останат три - последният на 7 години.

    "Това не водеше до по-голям имунитет, а до повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати", твърди Кунчев.

Предвидено е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години се въвежда реимунизация срещу коклюш.

Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още специалист.

Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде плащана при желание от родителите и ще може да се купува от аптеките. Според д-р Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 хиляди души и при 0,5% от тях има усложнения.

    "Това е немалък брой деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая", уточни той.

И добави, че в повече развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар.

Клуб Z