Бившият министър на околната среда Евдокия Манева, чийто заместник в кабинета "Костов" беше задържаният за постоянно в ареста сегашен министър в оставка Нено Димов, смята, че предложеният за поста му Емил Димитров - Ревизоро е напълно неподходящ. Самият Димов пък като министър бил "със завързани ръце" без подкрепата на ГЕРБ и вероятно се е поддал на "някои политически искания" без да допусне, че ще бъде пожертван.

Димов беше задържан и обвинен в безстопанственост заради водната криза в Перник, а издигналата го за поста ВМРО предложи на негово място депутата си Емил Димитров - Ревизоро. Очаква се днес в Народното събрание Димитров да бъде избран за министър.

"Не можеш да назначаваш министър, за да е ревизор - да ревизира нещо, след като сферата на дейност на Министерството на околната среда и водите е изключително многостранна и сложна и там е необходим човек, който познава системата", каза пред БНР Евдокия Манева - министър на околната среда в правителството на Иван Костов, когато арестуваният и подал оставка сегашен министър Нено Димов, беше неин заместник.

Тя коментира предложението на "Обединените патриоти" и в частност на ВМРО депутатът Емил Димитров - Ревизоро да поеме министерския пост. Очаква се утре Народното събрание да избере Димитров за министър.

"Освен липсата на всякакви професионални предпоставки този човек да бъде в това сложно министерство, този човек има спорен авторитет от морална гледна точка. Всяко правителство трябва да се предпазва от такива хора", каза тя.

Според нея задачата, която се възлага на Димитров, е абсурдна. "Все се надявам, че в Народното събрание са останали нормални хора и тази кандидатура няма да мине", заяви тя.

"Много съм изненадана, направо стъписана. Помислих си, че това е някакъв ход да се закрие Министерството на околната среда и водите. След това погледнах с оптимизъм на това предложение и си казах, че Емил Димитров е човек с много широк спектър на подготовка - от хореография до лобизъм за видни олигарси. Може и това да е нестандартното решение в състояние на криза", коментира иронично Манева.

"Няма тайни в областта на състоянието на водите, ако има тайна - тя е че липсват хора, които да управляват адекватно, с визия и да изпълнят това, което отдавна е написано. Но не виждам да има желание за това", добави тя.

Според Манева грешката на Нено Димов е в това, че се е захванал да изпълнява много сериозна задача, без да е подкрепен от ГЕРБ и действал "със завързани ръце". "Нено Димов познава системата. Той не е бил калинка", каза Манева за бившия си заместник. По думите ѝ той познава много добре системата, но не е можел да предприеме много действия, които би искал да предприеме.

По думите й, когато е подписвал документите, за които сега е обвинен, Димов се е съобразил с някои политически искания без да допуска, че това ще доведе до отрязването на неговата глава. "Вие представяте ли си преди изборите някой да разреши на "Стомана Перник" да не се подава вода, това е абсурдно", каза Манева и припомни, че след като се разбра, че в ТЕЦ "Република" в Перник се изгарят незаконно отпадъци и последва спиране на парното в болниците и детските градини, общината е започнала да лобира горенето на отпадъци да се възобнови и това е станало.

Според Манева основният виновник за кризата в Перник е Министерството на регионалното развитие, което провежда държавната политика по водоснабдяване и канализация.

Евдокия Манева беше зам.-министър на околната среда в първото правителство "Борисов".

Дневник