Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви пред БНР, че стоманодобивното предприятие "Стомана" "няма жизнена нужда от вода". Така той отговори на искането на двете най-големи синдикални организации, които в писмо до премиера Бойко Борисов призоваваха той да позволи пускането на вода от почти пресъхналия яз. "Студена" към комбината, за да не спре производството.

Караниколов уточни, че е в постоянен контакт с управителите на "Стомана индъстри". Той призова да не се създава допълнително напрежение в града, след като от предприятието намекнаха, че може да се стигне и до съкращение на част от персонала.

Синдикалните организации настояват "Стомана" да може да ползва 5-6 хил. куб. метра вода от "Студена". Причината - алтернативните водоизточници, които предприятието ползва в момента, може да замръзнат при по-ниски температури.

Именно заради разрешението "Стомана" и "Топлофикация Перник" да получават вода от "Студена" при намаляващ обем на язовира беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов, който беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата. Доставките на вода за "Стомана" бяха спрени в средата на ноември при въвеждането на режим на водата в Перник. Днес парламентът ще гласува оставката на Димов, след което на негово място ще застане Емил Димитров-Ревизоро.

Министърът на икономиката каза още, че съвсем скоро ще има решение на водната криза в Перник. "Надявам се, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението", каза той.

Дневник