В отсъствието на премиера Бойко Борисов и заместника му Красимир Каракачанов мнозинството в парламента избра Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите. Със същото решение от поста бе освободен обвиненият в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник Нено Димов.

За гласуваха 109 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а против бяха 93 от БСП и ДПС. Двама независими депутати гласуваха "за", а трима - "против".

В дебата БСП и ДПС обяви, че не могат да подкрепят кандидатурата за нов министър, а "Воля" - че не може да участва в гласуването, което помогна на управляващите за по-нисък кворум и приемане на промените в състава на правителството.

"Палеативни решения"

Според зам.-председателя на парламента от БСП Кристиан Вигенин кандидатурата на Емил Димитров-Ревизоро е като скъпата творба с банан, залепен с тиксо на стената, както и поредно доказателство за безидейното управление, вероятно заради което Бойко Борисов днес е избягал в Египет. Колегата му Явор Божанков каза, че освен водната криза голям проблем е вносът на отпадъци, за който се знае отдавна.

Бившият министър на околната среда и водите от ДПС Джевдет Чакъров обяви, че за поста е нужно да бъде избран добър администратор, който да решава проблеми като водната криза в Перник и мръсния въздух в редица градове, а в момента се прави девета смяна в правителството без ясна програма за реформи. Според колегата му Йордан Цонев управлението, което влиза от криза в криза, е изчерпано, моделът е грешен и без легитимно мнозинство в парламента (бел. авт. - ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 116 депутати след отстраняването на "Атака" от малката коалиция), задари което ДПС нямало да подкрепя "палеативните решения" на управляващите.

И БСП, и ДПС обявиха, че след десет години управление Бойко Борисов вече няма как да се оправдава за кризите в страната с правителството на тройната коалиция. Депутатите от "Атака" казаха, че искат да чуят позицията на бъдещия минитър по предложението им за мораториум за внос на отпадъци.

"Само премиерът може"

По време на дебата по избора на Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите парламентарната група на ГЕРБ не се изказа веднъж. След критики на опозицията депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов определи кандидата като "енергичен, обективен, коректен и взискателен човек, спирал контрабандни канали в страната". Колегата му Славчо Атанасов каза, че и друг път на поста не е бил експерт - Джевдет Чакъров, който бе министър по времето на тройната коалиция, е хирург.

Накрая депутатът от ГЕРБ Александър Ненков каза, че държавата с целия си властови, финансов и интелектуален потенциал се опитва да разреши кризата в Перник. Той заяви, че подкрепя кандидатурата за министър, но той трябва да намери "пробойните" и да не се стига до нова криза. По думите му въпросът е как да се финансират ВиК операторите.

След като бе избран за министър, Емил Димитров-Ревизоро каза, че иска да покани един бивш министър от ГЕРБ в министерството да помага (бел. авт. - вероятно Ивелина Василева за зам.-министър). После изброи факти от работната си биография, като каза, че настоящи депутати и от ГЕРБ, и от БСП са му били министри през годините. След това обяви, че само премиерът може да разреши водната криза в Перник, където били неговите роднини. После обяви, че за него е важен контролът при внос на отпадъци.

"Какъв да бъда? Хидролог, билог, зоолог?", попита Димитров и обяви, че важното е министърът да е администратор. Той каза, че не е компетентният по всичко, но ще се консултитира с експерти и ще делегира отговорности. Постави си и задачи - да обиколи язовирите и да навлезе бързо в дейността на министерството, като изпълнява програмата на управляващите. "Оставам приятел с всички", завърши министърът.

Дневник