Спайк Лий ще бъде председател на журито на тазгодишното издание на фестивала в Кан. С това той ще се превърне в първия чернокож човек от сферата на киното, който ще изиграе ключовата роля при връчването на "Златната палма". 62-годишният режисьор поема щафетата от Алехандро Гонсалес Иняриту, който предвождаше журито през 2019 г., предаде "Ройтерс".

Спайк Лий е известен с филми като "Малкълм Х" и "Треска в джунглата". Новината идва, след като в понеделник той критикува номинациите за тазгодишните награди "Оскар", изтъквайки, че те пренебрегват цветнокожите, тъй като в категориите за актьори е номиниран само един такъв. Седем от филмите на Спайк Лий са имали премиера в Кан, включително "Черен в клана" (2018 г.), за който той получи "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий.

"Фестивалът в Кан (освен, че е най-важният кинофестивал в света — не искам да обидя никого, но е така) оказа най-голямо влияние за кариерата ми като режисьор", каза Спайк Лий и определи избирането му като председател на журито като "най-голямата благословия". Той отбеляза, че за него е чест да бъде първият режисьор от афроамерикански произход, който оглавява журито в Кан.

В официалното прессъобщение на фестивала се подчертава, че Лий поставя "вечни въпроси и теми в съвременното кино", а филмите му с времето са се превърнали в "култови". Отбелязва се и че режисьорът успява да въвлече зрителите в различни каузи. Спайк Лий ще получи и почетната "Златна палма" за цялостен принос в областта на киното.

В историята на фестивала в Кан само един азиатски режисьор е бил председател на журито. Това е Уонг Карвай. Френската актриса Изабел Аджани, чиито баща е алжирец, пък е първата личност от африкански произход, заемала тази позиция.

73-ото издание на фестивала в Кан ще се състои от 12 до 20 май 2020 г., а филмите, които ще влязат в основната състезателна програма, ще бъдат обявени през април. Тогава ще станат известни и останалите членове на журито.

 Дневник