Германската полиция обискира домове и офис помещения в страната и в Брюксел заради случай с трима души, за които се предполага, че са шпионирали за Китай.

Това потвърждава прокуратурата в Берлин, след като за обиските писа сп. "Шпигел". Списанието обяснява, че в случая е замесен и високопоставен дипломат, работил за Европейската служба за външно действие до 2017 г. и заемал в нея и посланически постове, а след това е станал лобист. Посещавал е Китай в компанията на агента, работил с него.

Освен бившия дипломат са разследвани "двама служители на известна германска лобистка фирма по подозрения в шпионаж в полза на Китай," пише още "Шпигел". Това е първият случай от години, в който се отправят конкретни обвинения за китайски шпионаж на Германия и ЕС във време, когато се усилват притесненията от шпионска дейност на азиатския гигант по света.

"Мога да потвърдя, че извършваме разследването на дейността на разузнавателен агент," цитира "Ройтерс" думите на Маркус Шмит, говорител на федералната прокуратура на Германия. Според него обаче нито един от заподозрените не е арестуван.

На германска територия обиските са били в Берлин, и в провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария. Там са и центровете на редица високотехнологични производствени отрасли.

Дневник