Британската монархия не е първата в Европа, която се сблъсква с въпроса могат ли кралските особи да имат частни кариери. Тази седмица кралица Елизабет Втора води "кризисни преговори" за бъдещата роля на принц Хари и съпругата му Меган. Те пожелаха да станат финансово независими от короната, но все пак да работят за нея. Как може това да се случи на практика, разказва Би Би Си.

Холандия – успешният пример

Братът на краля, принц Константейн, и съпругата му, принцеса Лаурентин, работят. И двамата имат длъжности в глобален политически институт и работят на непълен ден към министерството на външните работи. Но се отзовават, ако короната има нужда от тях. Покойният брат на Константейн, принц Фрисо, също работеше – в компания за обогатяване на уран. Те не получават средства, предвидени за монархията.

В същото време крал Вилем-Александър също работи като пилот за холандската авиокомпания KLM, но описва това повече като сериозно хоби, отколкото като работа.

Норвежката принцеса

Норвежката принцеса Марта Луиз – най-голямото дете на крал Харалд Пети – се отказа от титлата Нейно кралско височество през 2002 г. с надеждата да се съсредоточи върху частната си кариера.

Заедно с приятеля си – американец на име Дурек Верет, обявил се за "шаман" - миналата година тя организира семинари, озаглавени "Принцесата и шаманът".

Целта на занятията е била да отведат участниците на "самооткриване в мъдростта, чрез която да се разкрие и активира божествената същност".

Предприемчивостта им обаче предизвика критики.

Марта Луиз се извини и се отказа да използва титлата принцеса за бизнес цели.

Тя обаче продължава да се появява заедно със семейството си на обществени събития.

Шведският кариерист

Кристофър О’Нийл има британско и американско гражданство и е женен за шведската принцеса Маделин – най-малкото дете на краля. Той отказа да приеме титла, за да може да продължи с професионалните си занимания. О’Нийл работи като финансист, а съпругата му изпълнява кралски задължения и работи с благотворителни фондации. Той все пак се появява със семейството по официални събития.

Децата на О’Нийл и Маделин също няма да имат титли и ще трябва да работят за прехраната си.

Дневник