Михаил Мишустин, директорът на Федералната данъчна служба на Русия, е предложението на президента Владимир Путин за нов министър-председател, съобщи РИА "Новости".

Той се е срещнал с него и след като е получил съгласието му е внесъл кандидатурата в Държавната Дума, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

След днешното годишно обръщение към Федералното събрание на Русия президентът разговаря с Дмитрий Медведев и изненадващо за всички премиеръто бяви оставка на цялото правителство. Путин му възложи кабинетаът да продължи да изпълнява задълженията си до сглобяването и одобряването на нов кабинет.

Номинацията на Мишустин също е изненадваща, защото сред фаворитите за поста се посочваха Сергей Собянин (кмет на Москва), Максим Орешкин (министър на икономиката) и Александър Новак (министър на енергетиката).
Михаил Владимирович Мишустин е московчанин, роден на 3 март 1966 г.


През 1989 г. той завършва специалност "системи за автоматизирано проектиране" в столичен машиностроителен институт (днес университет "СТАНКИН"), а през 1992 г. става и аспирант там.

Доктор на икономическите науки, между 1992 и 1995 г. Вишустин е директор на лаборатория за тестове към Международния компютърен клуб, в който в 1995-1996 г. е зам.-генерален директор и член на управителния съвет.

В данъчната служба на Русия попада през 1998 г., когато на 33 години е назначен за зам.-директор. За 5 години (1999-2004) е зам.-министър по данъците и събиранията, а след това за 2 години ръководи Федералната агенция за имотен кадастър.

Още две години (2007-2008) е начело на Федералната агенция за управление на специалните икономически зони (РосОЭС). Това бе един от най-амбициозните проекти на министъра на икономиката Герман Греф и по негово време бяха създадени първите руски икономически зони - в Татарстан и Зеленоград.

През 2008 г. преминава към инвестиционно банкиране - оглавява група компании UFG ("ОФГ Инвест"), една от големите компании за инвестиции и управление на активи, работеща съвместно с "Дойче банк".

Но само две години след това се връща на държавна служба - Данъчната служба на Русия оглавява на 6 април 2010 г. При неговото управление бе извършено бързо цифровизиране на институцията, бизнесът забеляза много по-доброто администриране на данъците.


Но също така по времето на Мишустин бяха разширени правомощията на данъчните - службата започна да събира застрахователни вноски, от 2019 г. има пилотен проект за облагане и на самонаетите. Данъчните поеха и управлението на регистрите за гражданско състояние, т.е. те директно знаят всичко за раждане, брак, развод, осиновяване, смяна на името и смърт на руските граждани.

Дневник