Европейската комисия има нулева толерантност към злоупотреба с европейски средства и винаги проследява информацията по конфликти на интереси в държавите членки. Това заяви Виргиниюс Синкявичус, еврокомисар по околна среда, океани и рибарство, по време на дебат в Европейския парламент по повод разследванията срещу чешкия министър-председател Андрей Бабиш за конфликт на интереси.

Бабиш е обвинен в злоупотреба с програми на ЕС, като се твърди, че е използвал властта си за увеличаване на личното си богатство. Комисията на Европарламента по бюджетен контрол е поискала организирането на мисия за установяване на фактите в Чехия между 26 и 28 февруари с цел разследване на предполагаемите нередности. Европейският парламент ще гласува резолюция за приключването на дебата в някоя от следващите сесии.

Синкявичус обясни, че ЕК е предприела действия срещу конфликта на интереси в Чехия и след проверка от европейската служба за борба с измамите с бюджета на ЕС чешките власти са възобновили разследването срещу Бабиш. Одитите по Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие са на такива етапи, че все още няма окончателни заключения по тях, но съдържанието на доклади към тях би трябвало да остане конфиденциално до приключване на процедурата. За програмата за селските райони са представени предварителни заключения на Чехия, за да се избегне конфликт на интереси в бъдеще. Престоят двустранни среши с чешките органи.

Процедурите за налагане на финансови корекции могат да продължат до 24 месеца и Еврокомисията гарантира, че процесът е открит и строг, подчерта Синкявичус, като посочи, че не може да коментира резултатите от одитите, но увери, че те продължават и европейският бюджет е напълно защитен, че не се изплащат средства, които може да са обект на конфликт на интереси.

Ще се поиска възстановяване на средствата, които може да са включени в конфликт на интереси по отношение на програмата за селските райони. По проекта "Щъркелово гнездо" се е поискало възстановяване на пълната субсидия.

От групата на Европейската народна партия казаха, че свързаните с Бабиш разследвания не се водят по правилата. В Чехия когато се допусне грешка при усвояването на парите от ЕС веднага се налага финансова корекция и се иска възстановяване на средствата, когато се наруши чешкото законодателство се провежда разследване, това обаче не се случва този път, посочи евродепутат от ЕНП. Премиерът участваше в разработването на нормативни разпоредби като министър на финансите и те се оказаха неприложими. Искаме Съветът на ЕС да каже ясно кога мин.-председателят ще понесе съвместна отговорност за бюджетните въпроси и дали въобще е възможно това, допълни евродепутатът.

От групата на Социалисти и демократи припомниха, че през ноември повече от 200 хил. чехи излязоха по улиците, за да демонстрират против Бабиш в Прага, а той каза, че демонстрацията и разследването на ЕК са част от недемократичен заговор срещу него. Аз съм абсолютно несъгласна с тази конспиративна теория, изтъкна евродепутат на социалдемократите, според която има нужда от нов механизъм за върховенство на закона, за да има действително независими органи.

От "Обнови Европа" (част от която е партията на Бабиш) коментираха, че един дебат трябва да има солидна основа и това условие днес не е изпълнено. Чешкият политически дебат се транспонира на европейско ниво. Съдебната система работи както трябва, без предубеждение. Дебатът е изцяло политически и е плод на усилията на някои от нашите чешки колеги. Фактът, че ЕП е въвлечен в чешки политически дебат е скандален и хвърля сянка върху доверието към нас, допълни евродепутатът от "Обнови Европа".

Според Зелените един от най–богатите хора в Чехия, Бабиш, определя политиката в Чехия и взема решения за аграрната политика с която се е обогатил, а това е конфликт на интереси. След политиката Бабиш започва да се меси и в медиите и промишлеността и упражнява влиянието от Унгария до Германия. Той е един от олигарсите, обогатили се с евросредства, не знаем в каква степен той и други олигарси са се обогатили с европейски средства. Имаме нужда от повече прозрачност и нова система, която да предотврати отклоняването на европейски средства, смята евродепутат от групата.

Трябва да има политически натиск, за да се разплетат възлите от фирми. Демократизацията и краят на комунизма доведоха до преразпределяне на земята в много държави. Често се оказва, че от приватизацията са спечелили не фермерите, а политическият елит. Тази историческа несправедливост става още по-тежка от това че повечето средства попадат в ръцете на много малко хора, а не на тези, които имат нужда, казаха още от Зелените.

Представител на "Идентичност и демокрация" припомни миналото на Бабиш като член на комунистическата партия и част от тайната полиция, представлявал е Чехия в чужбина, разграбил е при приватизацията огромни промишлени мощности в хранително-вкусовата промишленост и земеделието, притежава и медии. През 2013 г. влезе в парламента и се добра и до правителството. Неговите фирми получават европейско финансиране в големи размери. Опозицията го е принудила да сложи дружествата в доверителен фонд. Той използва привилегиите си в ползва на своите фирми. Създал е фирма, която действа и в развлекателната индустрия, което вероятно е неетично, но съдът предстои да вземе решение по въпроса. Той пак ще спечели изборите и причината за сегашното положение е системата на ЕС която допуска корупция като субсидира частни фирми вместо пазарът и пазарните правила да диктуват, посочи евродепутат от крайнодясната група.

От Европейска обединена левица/Северна зелена левица подчертаха, че става дума за корупция с европейски средства. Такава корупция съществува. Трябва да сме абсолютно непримирими, когато има злоупотреба със структурните фондове, от това зависи доверието в нашата политика и в европейските институции, заяви представител на групата, според когото трябва да се работи и за бюджетната независимост на европейската прокуратура, да ѝ се дадат средства, за да се бори с корупцията в общата селскостопанска политика, структурните фондове.

Дневник