Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес предадоха снощи в Сената обвинителния акт срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. По-рано вчера контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюция за изпращане на двете основания за импийчмънт на Тръмп в Сената, където да започне съдебният процес за евентуалното му сваляне от длъжност.

Утвърдените със същата резолюция седем обвинители начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф, които ще представляват Камарата на представителите на съдебния процес, предадоха документа на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Преди това председателят на камарата Нанси Пелоси подписа обвинителния акт на тържествена церемония и заяви: "Днес ще влезем в историята. Този президент ще бъде държан отговорен", съобщиха "Франс прес" и "Асошиейтед прес". "Толкова е трагично за нашата страна, че действията на президента (...) ни доведоха дотук", добави Пелоси с широка усмивка, за което незабавно беше разкритикувана от поддръжниците на Тръмп.

Миналия месец Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Тръмп е обвиняван, че е използвал поста си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември. Двете основания за импийчмънт на Тръмп ще бъдат представени официално в Сената днес, а същинският процес ще започне във вторник следващата седмица, заяви сенаторът Мич Макконъл, цитиран от ДПА и "Франс прес". "Това е труден момент за нашата страна, но точно затова бащите основатели създадоха Сената", добави той.

Книгата на Болтън е почти готова

Председателстващ процеса ще бъде ръководителят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс. Той ще положи клетва, а след това пред него сенаторите ще положат също клетва, че ще бъдат безпристрастни едновременно като съдии и съдебни заседатели в процеса. На Тръмп пък ще бъде пратено официално съобщение, че ще започне такъв процес срещу него.

Според високопоставени представители на американската администрация процесът в Сената може да продължи не повече от две седмици, пише в. "Ню Йорк таймс". Според източници от Сената обаче процесът може да продължи между три и пет седмици, допълва изданието.

Вестникът освен това съобщава, че бившият съветник по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън, почти е приключил с книга, в която се очаква да разкаже на какво е станал свидетел по време на работата си в администрацията на САЩ във връзка с опитите на Тръмп да накара Украйна да обяви официално започване на разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. В книгата ще се говори и за други спорни въпроси, свързани с Русия и Венецуела, а някои водещи представители на администрацията на Тръмп, както се твърди, ще бъдат представени в творбата в не особено ласкава светлина.

Дневник